267-11-13

Eger, uszoda tervpályázat
2011

építész munkatársak:
Kemes Balázs
Vesztergom Ádám

Inverzek háza

Igazi kihívás! Egy újonnan épített, erős karakterekkel rendelkező, városi tömböt átfogó épületegyüttes mellé megálmodni egy hasonló léptékű, azonos szerepű beruházást! (A Bitskey Aladár uszoda 2000-ben készült el, szomszédja, a Bárány uszoda fejlesztésének folyamatát 2009-ben tervpályázattal indították.)
Mi lehet a koncepció? A medence egyedi helyzete, a természetes vízre – forrásra – építettsége, a nyitottság (fedetlenség), az egyedi használat mind abba az irányba hajtanak, hogy kiegészítésként fogjuk fel a feladatot. A frissen készült uszodával együttműködő kiegészítésként. És ha így gondolunk rá, akkor elképzelhető, hogy minden, amit építünk, az a meglévő inverze – ez meghatározó alapja lehet a formálásnak!
Nem a szándékos szembenállást értjük ezalatt – ellenkezőleg! A meglévő fordítottját építeni, a „megfelelés” szándékával, valójában az azonosságra való törekvést jelenti – összefüggések teremtését. Közelíteni az olyan összefüggő helyzetet, mint amilyen öntvény és öntőforma között van. Amiben benne foglaltatik az öntvény és öntőforma közötti alapvető másság is!
Innen indítva sok összefüggés kiolvasható a tervjavaslatból. A leglátványosabb a medenceterek helyzete, a fedettség, fedetlenség. Az egyik meghatározóan markáns tömeg, a másik a hiányt képviseli, a beépítetlen, szabad világot. Ezt az érzést a körülépítettség és az a mögötti megfontolás erősen kontúrozza. A fedett csarnokot körülölelő, lakóházakat imitáló térsor a városképbe való illesztés egyik eszköze. Lebontja a magasba törő tetőzet léptékét, részben takarva azt. A lakóházra utaló részletkezelés a környezet atmoszféráját segíti átemelni, beépíteni az új épületegyüttesbe. Javaslatunk ennek inverze: a medencét ölelő épületkoszorú szerepe a belső tér térfalainak létrehozása. Épületeink önálló egységek, melyek szerepeikhez igazodva formálódnak. Részletképzésük sajátos, egyedei, miközben léptékük a városi léptékhez közeli, ahhoz igazított. A Bitskey uszoda törekszik a történetiségre, ezért formál kis épületekből összefűzött térsort. Javaslatunk megőrzi a régit. Beépíti a téri világba a megtartott lelátót, és megőrzi a mellette álló épületek tömegstruktúráját, medencéhez való viszonyát. A zártság–nyitottság hasonlóképp inverz megoldásokat eredményez. Az uszodatér zártsága, nyitottsága mellett, amely lényegi különbség, a „tömbbelső” közterületi feltárulkozása is a másságot erősíti.
Az inverz megoldások ellenére az összhang erősnek tűnik. Ezt a makettfotók igazolják meggyőzően és az ortofotó montázsolt, kiegészített változata. Az ábrázolás során a montázstechnikát több ízben alkalmaztuk, jelezve a megtartott épületrészek, épületalakzatok hitelességét, tudatosítva a szándékot.

5324

további anyagok (pdf)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s