281-14-01

Székesfehérvár, Lapidárium
2014-től

építész munkatársak:
Gerzsenyi Tibor
Selényi György
Kern Orsolya
Sebők Ildikó
Dienes Péter
Kund Iván Patrik

Egy esztendeje az épület engedélyezési, kiviteli tervein dolgozunk. Ezzel párhuzamosan a kiállítás forgatókönyvének születését kísérjük figyelemmel. Rendhagyó párhuzamosság: egy időben konstruáljuk a részleteket és próbáljuk felfesteni, kiérezni a megbeszélésekből a kiállítás atmoszféráját. Kezembe kerül a tanulmányterv kész füzete. Meglep a szöveg körültekintő pontossága. A tanulmányterv alapvetően koncepciót rögzít – esetünkben szinte mindent előre jelezve.

Az Alba Mozi a harmincas évek modernista hangnemében fogalmazódott, korszerű akusztikai, gépészeti, légtechnikai megoldásokat alkalmazva. Elég, ha a budapesti Átrium mozi terveivel, annak kialakításával vetjük össze – szembetűnő a szemléletbeli azonosság, a magas minőség melletti elkötelezettség.
A tervezett átalakításnak hasonlóképpen a kor elvárásait befogadó, annak megfelelni képes eredménnyel kell zárulnia. Az elmúlt két évtized a múzeumok megújulásának időszaka volt – előképünk, igazodási pontjaink tehát bőven adódnak. Ami ezen túl lényegi elem, az a szerepvállalás tisztázása, pontos meghatározása, az épület ennek való megfeleltetése.
A kiállítótér szerepe összetett. Több szinten kínál ismeretanyagot, az átlagembertől a szakemberig mindenki számára van mondandója. A Bazilika történetét, annak építészeti, művészettörténeti, kultúrtörténeti, politikatörténeti összefüggéseit tárja fel.
Tárgyi anyaga elsődlegesen a Bazilikából származó kőfaragványok halmaza, amit kiegészítenek a régészeti kutatások jegyzőkönyvei, rajz- illetve fotódokumentációi, konszignációi, a feltárásokat rögzítő leírások, visszaemlékezések, tudományos értekezések, a most folyó és tervezett ásatások. Ezekből építkezve készülnek a rekonstrukciós elképzelések, feltételezhetők párhuzamok, kapcsolatok stb.
A találkozás ezzel az ismeretanyaggal eltérő mélységekben realizálódhat. A felületes, rövid szemlélődéstől a hosszas, tudományos, elmerült munkáig terjed a skála. Az épület térstruktúrájának valamennyit kell fogadnia. Az előtér, benne a shoppal, információval, kávézóval a figyelemfelkeltés helyszíne. Rövid szövegek, képek, cikkek, kisfilmek segíthetik az érdeklődőt. A kiállítótér már távolabbi kalandra hív, összefüggésekre mutat rá, a leglátványosabb darabok titkait tárja fel, ismeretterjesztő előadásokkal segíti a tájékozódást, foglalkozásokat kínál. A látványraktár a tájékozottak, a beavatottak világa. A szakember, a téma ismerője, kutatója a kutatóintézeti munkatársakkal való személyes kontaktust keresi konferenciákon, szakmai előadásokon, tematikus napokon, speciális, szakmai vezetéseken. Az épület téri struktúrájának ezen szempontok szerint kell szerveződnie, felépülnie.

további információ (pdf)

234

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s