124-09-21

Gödöllő, kályha
2009

Apróságok

Néhány éve lehetett, hogy kedves felkérést kaptam Pécsről. A megkeresés egy három órás előadásra invitált, melyben munkásságomat kérték felvázolni, ismertetni a nagyérdeművel, tervek és megépült épületek mind teljesebb számú bemutatásával. Elgondolkoztam, mi is lehetne a módja, hogy a felvetésnek eleget tegyek. Erős szűréssel is maradt a kosárban egy tucatnyi épület. Ezek bemutatása vagy roppant felületes lesz, és akkor elmarad a megismerés érzése, vagy két-három épületre korlátozódik, így azonban az elvárásnak nem tudok megfelelni. Az áthidaló megoldást egy jellegzetes épületrész alapos bemutatása ígérte. A kezdetektől hiszem, hogy minden épület egyénisége részletfüggő. Ha a részletek képesek azonosulni az épület koncepciójával, akkor határozott, kiegyensúlyozott karakterekkel szembesülhetünk. Nincs tehát más dolgom, gondoltam, mint találni egy jellegzetes elemet, ami képviseli a házat, annak koncepcióját, fejlődéstörténetét stb. Több ilyen felülete lehet az épületeknek – ami talán a leginkább alkalmas a képviseleti feladatkörre, az a lépcső. Ennek megfelelően kiemeltem a lépcsőket a már listázott épületekből. Meglepve konstatáltam, hogy nagyon erős, alapvetően eltérő fazonok sorakoztak fel és valóban felfedezni bennük a befogadó jellemvonásait.
Az izgalmas kísérlet, hogy részleteken keresztül mutassak be kerek egész alkotásokat, sikeresnek bizonyult. A lépcsőket alaposan végigpásztázva néhány képet a házról is felvillantottam. Ezek a képek már nem hatottak újdonságnak, hiszen ismerős vonásokat hordoztak magukon.
A lépcsőkön túl, természetesen vannak más elemek is, melyek erős személyiségjegyekkel rendelkeznek. Ilyenek a kályhák. Gyakori, hogy fa tüzelésű kályhának (kandallónak, cserépkályhának) kell helyet szorítani a nappalikban. Ennek az elemnek a formálása – a lépcsőhöz hasonlóan – az épületből kell következzék. Az illusztrációként látható kályha speciális darab. Olyan épület nappalijában áll, mely erősen lejtős terepen épült.
A másfél szintnyi tereplejtés összesen hat köztes szint kialakítását engedte. Ez soknak tűnhet, de ebből öt szint egy légteret alkot, átlátható, gazdag téri világ, ahol minden önálló szint önálló szerepet vállal: konyha, étkező, nappali, TV-néző fülke, dolgozógaléria. A kályhának jelölt hely kis méretű, szorított szeglet. A füstjárat egymásra épülő szintjei, az adottságokból következő irányváltások, a több teret befűtő felületek a sokszintességet idézik. Az acél kiegészítések a funkciók egyedi szolgálatára utaló gesztusok.
A bizalom egyértelmű jele, amikor az építtető ezeknek a „kiegészítőknek” a megfogalmazását is ránk testálja. Édes teher!

132

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s