257-09-10

Budapest, Nyáry Pál utca
2008–2009

építész munkatársak:
Antal Gabriella
Gerzsenyi Tibor

A váratlan felkérés egy vázlatterv készítésére szólt. A kérés mögött érdeklődés, vajon mi hogyan fogalmaznánk meg itt egy lakóépületet? Mik lennének a tervezési szempontjaink?
Még nem ismertem a helyszínt, amikor hajnali pillanatokban, a feladaton gondolkodva, pontosnak tűnő szempontok sorakoztak előttem. Az ágy mellett lévő papírra feljegyeztem őket, majd reggel, még emlékezve a korai gondolatokra, megfejtettem hevenyészett írásomat.
A munka folyamata különleges, azóta sem ismételt módszert követett: kollégámmal leülve a gép elé, szintről szintre haladva építettük a 3D-modellt. Valamennyi rögzített szempontot tartva, úgyszólván kontroll nélkül haladtunk. Kiemelten kezeltük a nagy belmagasság vágyát.
Amikor elértük a megengedett beépítési magasságot, megnyitottuk a 3D-látványt. Az elénk táruló kép meglepő volt: összeszedett, izgalmas téri struktúra, léptékhelyesnek tűnő homlokzattal. A léptékhelyes alatt a szomszédos házakhoz való természetes viszonyt értem.
A modellt kis mértékben csiszolgattuk, kiegészítettük. Az eredmény meggyőző – nagyon szerethető: egyszerre spontánnak és tervezettnek gondoltuk. A spontaneitást talán a furcsa, a folyamatos építés érzetét keltő „gépbe diktálás” adta.

321

további információ (pdf)

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s