222-08-24

Esztergom, Kossuth utca 58.
2008–2012

Gumiszerviz

Furcsa egy történet. A tervezést, az átalakítást hatósági megszorítás kényszerítette ki. A rendelet úgy szólt, hogy mostantól közterületen nincs gumiszerelés.
A gumidefekt általában nem a kellemes emlékek közé tartozik. Olaszországi defektünk mégis ide sorolható. A kisvárosba érve már tudtuk, segítségre szorulunk. A főtér egyik épülte előtt az emelőn álló gépkocsik jelezték – jókor vagyunk, jó helyen. A munkafelvétel közben széles kézmozdulatokkal irányítottak bennünket a szomszédos kávézó teraszára – miközben az abroncsokat kezelésbe vették. Kellemes kávé, hozzá remek sütemény, laza beszélgetés, a délutáni program egyeztetése. Még be sem fejeztük, megérkezett a javítás számlája, mehettünk tovább.
Teszem hozzá: nagyszüleimnek gumijavító műhelye volt Moson főutcáján, a szálló mellett. Közterületi szereléssel!!! (Itt töltöttem gyermekkorom nyarait – erős hangulati kötődés!)
A kocsiknak ennek ellenére be kell állniuk az épületbe. Előbb kétállásos, majd – a gazdasági helyzet érezhető romlása miatt – egyállásos vázlat készül. Ez épül meg. De milyen is legyen a homlokzat?
Épületünk egyszerű, a végletekig átalakított, de szép arányú. Egyetlen megmarad éke a kapuja (száz éves, helyspecifikus, egyszerű, kétszárnyú fa kapu zárja a kapualjat, kő kerékvetőkkel). Ezt hangsúlyozzuk – ezért nincs más dísz, mint a megszokott, de tudatosan ritkán használt vakolat-architektúra. Itt, most, mindent ez kezel: rejti a tolókapu sínjét, feliratot formál, kezeli az erősen megroppant homlokzati fal töréspontjait.
Rá kell jöjjek, hogy sokkal többre képes, mint amit eddig feltételeztem, elvártam tőle.
Szomszédunk hibátlan Prokopp János lakóépület, gyönyörű vakolat-architektúrával. Ketten vagyunk! Kiálthatnám azt is, nem vagyok egyedül! Alapvetően másképp használjuk ezt az eszközt! Az összhang mégis tökéletes – tökéletesnek vélem. Legjobban szeretett épületem! (Végre az a régóta vágyott természetesség!)

123

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s