198-08-16

Budapest, Római-part
Mészáros-ház
2008

építész munkatárs
Gerzsenyi Tibor

Ismétlés

1997-ben indult egy fordulatot hozó építésünk, a Mészáros-ház. Ez az az időpont, amikor az építőiparban a kínálat az európaival azonos szintre emelkedett. Megbízónk olyan családi házat rendelt, mely gyakorlatilag minden elképzelhető szerepet magába foglalt. Az ötéves tervezés-építés során módunkban ált a piacot felmérni, mindent megismerni, átlátni. Megbízónk a szoros emberfogás híveként a folyamatos egyeztetést szorgalmazta. Ezzel ő is alkotótárssá vált. Az öt év elteltével szóban kiállítottuk neki az építészmérnöki diplomát. Idő hiányában az írásos változat nem készült el – és az ünnepélyes átadás is elmaradt. Pedig az öt év alatt a szakmai előrehaladás nagyon nagy léptékű volt.

A házzal nagyon elégedettek voltak, a hellyel kevésbé. Ebből következett az ismétlés: új helyszín, új ház – pontosabban ő úgy gondolta, hogy új helyszín és a megszokott, kialkudott ház. De a helyszín egészen más hangulatot, atmoszférát követelt. Volt előzménye ennek a helynek: legalább egy évtizede minden nyarat itt töltöttek. Második otthonuk volt, a vízparti élet összes lazaságával. Ennek ellenére, azzal, hogy az időszaki jelleg megszűnt, az átalakítás kényszere elsöpörte a nyári könnyedséget. Vissza tehát az egyetemre – kezdtük újra a beszélgetéseket, a körbejárásokat, az értelmezéseket, az analógiák elemzését stb.

Végül megszületett új otthonuk. Duna-parti lévén igyekezett – már amennyire a keményen rögzült előzmények engedték – lazán viselkedni. Ez a tömegmozdulatokon követhető. A feszes viharkabát talán még jobban utal a meghatározó vízfolyamra, a vízpartiságra, a római-parti élet egyediségére. De a kabát résein kikandikáló részletek még a korábbi, polgári világ hangulatát sejtetik.

123

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s