223-06-18

Esztergom, Kossuth utca 14-18.
2006-2010

építész munkatársak:
Kemes Balázs
Rózsás László

Átjáróház
Közösségépítés több szinten

Ez a munka átível egy emberöltőn. 1988-ban készítettük az első engedélyezési, majd kiviteli tervet.
Akkor még kis számú parkolóval és mértéktartó beépítési százalékkal számoltunk. A következő évtizedben sokan, sokféle tervet készítettek a helyszínre, ami így igazi „átjáróházzá” vált. Végül nálunk landolt a munka. Két megbízót szolgáltunk, több változattal (2002, 2006–).
Ettől a pillanattól beszélhetünk közösségépítésről. A közösségépítés legalább három szinten értelmezhető. Kezdjük a tervezésnél. Egy ilyen volumenű ház népes tervezői stábot feltételez. A munka érdekében ennek a csapatnak közösséggé kell formálódnia. Itt indul a közösségépítés.
A következő cél a leendő lakóközösség életterének kialakítása – olyan építészeti keret formálása, mely generálja a lakók kellemes együttlétét. Az ő közösségi terük nem az udvaron kap helyet, hiszen az udvar a városlakóké. Ez a ház ugyanis ténylegesen is átjáróház.
Vegyük sorjában! Épületünk, a maga három pinceszintjével és négy emeletével meglehetősen összetett téri struktúra, melynek olajozottan kell működnie. Sok szakág egybecsiszolt munkája képes ezt biztosítani – sűrű egyeztetések, sok változat, döntések sorozata. Ez jó munkaközösséget feltételez.
Erősíti közösségünket a döntéshozókat segítő házipályázatunk is. A három javaslat gondolatsorából kovácsolódik össze a végeredmény!
A telken átvezető passzázs a lakók életterét az emeleti szintre emeli. Az első emeleten kialakított terasz játszófelületet és pergola alá bújtatott társalgó, pihenő kertet fogad. Ezt a felületet minden lakó a földszint érintése nélkül megközelítheti.
A tetőkert alatt kávézó található, ami léptéket váltva már a városi közösséget szolgálja, a 180 férőhelyes parkolóval és az átjáróval egyetemben.

2345

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s