232-07-13

Esztergom, Jókai utca 21.
2006–2011

Készülök az építészet világnapja egyik esztergomi rendezvényére (II. Építészeti Napok – Esztergom, 2017 / Nyitott házak, titkos helyek). Vállalásunk mottója a titkos helyek bemutatása. Egy belvárosi telken álló lakóházat kínálok a nagyközönségnek, betekintésre. Az épületből – zártsorú lévén a beépítés – csupán az utcai homlokzat „publikus”. A felújítás természetesen ezt is érintette. Ami ezen túl terül el, az titok. Azt gondolom, hogy ennek a titoknak a leleplezése közügy. Ami a homlokzat mögött fellelhető, az ugyanis követésre méltó példája a belvárosi lakóépületek fejlesztési lehetőségeinek. Egy lehetőség, a kínálkozó több közül.
Ebben számomra meghatározó erejű a telek és egyúttal a ház „újraegyesítése”. A háború után ezt az épületet is több lakó között osztották fel. Nem kell leírnom ennek következményeit. Hosszú, kitartó munka eredménye az egyesítés, mellyel megteremtődött a teljes életet élő polgárház visszaállításának esélye.
A sors úgy hozta, hogy az új tulajdonos tudott és akart élni ezzel az eséllyel. A szecessziós elemeket hordozó homlokzat mögött izgalmas térsor húzódik: az utcai szárny a homlokzat diktálta stílust magáévá téve újult meg. Mögötte, az egytraktusos udvari szárny átépített téri struktúráját a mai elvárások, napjaink komfortszemlélete alakította. Az egytraktusos szárny használati korlátait az új alaprajzi szisztéma feloldotta, ennek köszönhetően a változó élethelyzetekhez rugalmasan alkalmazkodó életteret kaptunk. A beforduló hátsó szárny felszabadultan, kortárs formavilággal épült.
A külső-belső térkapcsolatok sokszínűek, jelentős átnyitásokkal, átlátásokkal. A belső helyiségek, a kert, a fedett-nyitott átmeneti terek egymásba fonódása elmossa a határokat. Az egész telek egyenértékű, egymást kiegészítő terek hálózata.

1234

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s