214-06-07

Esztergom, Lépcső utca 12.
1989–2006

A korunkra jellemző képözön engem sem kerül el. Természetes reakció és talán mára már tudatossá váló gyakorlat az erős szűrés.
Emlékszem az ArchDaily kezdeti hatására, gyorsaságára, frissességére, a folyamatos újdonság-szállításra. Akkoriban lementettem az izgalmasnak tűnő példákat a gyorsabb „idézhetőség” érdekében. De nem kellett sok időnek eltelnie, hogy érezzem, egyre nagyobb merítés kell ahhoz, hogy fennakadjon egy-egy nekem tetsző ház. A szűrés egyre szigorúbbá vált. Ha fennakadt egy-egy épület, többnyire az is a szépen megfogalmazott részletek miatt került a gyűjtés mappába.
Ennek a Szent Tamás hegyi háznak,úgy érzem, nem képek voltak az inspirálói, hanem más vágyak generálták. Például az, hogy a tető látványát ne terheljék tetőablakok. Ha élünk a tetőtér-beépítés lehetőségével, az legyen őszintén megjelenő, ne kelljen takargatni.
Az is cél volt, hogy itt, ezen a helyen lehetőleg a földszintes beépítésnél maradjak. A szabályrendszer ugyanakkor kötelezett a gépkocsi elhelyezésére, épített térben való fogadására. Mindezt kis telken, szűk, meredek utcára nyitottan.
A meglévő kerítést elbontva a gyakorlatban kísérleteztem az optimális hely és méret kialakításával.
A telekre szabott szabályrendszer, melyet erősen továbbírtak vágyaim, beszűkítették a mozgásteret. Gyorsan összeállt a képlet.
Mint ilyenkor lenni szokott, egyszerű vonalas rajzok készültek, kétféle színnel, legalább két nézet összeszerkesztésével: alaprajz és homlokzat vagy két egymás melletti homlokzat egymásra szerkesztett, az összefüggéseket megjelenítő vázrajzai. Végletekig redukált ábrázolás, egyszerűségre való törekvés.
Miközben a képlet tisztult és redukálódni látszott minden, előbukkant a valami másra, valami ízesre való vágyódás érzése. Fűszerezni, erőteljesebben, pikánsabban fogalmazni csak ott illő, ahol a megszokottól eltérő, új elem jelenik meg – esetünkben a gépkocsi tárolónál. Ne garázsra gondoljunk, hanem fedett gépkocsi beállóra. Még a zárhatóság sem volt elvárás. Nem épült kapu. A szokatlanul hajtogatott kerítés hozott létre olyan öblöt, mely teret ad a beállásnak és egyúttal a belátásnak is! A hegy érezhetően intim udvarai mindig engedtek egy résnyi betekintést, a belső teret lehatároló térfal helyenként felszakadt, oldva a feszes szorítást.
A belső téri világ kialakításáig jutottam el a tervezés során. Ebben szerepet kapott a fa tetőszerkezet, ami a földszinti tereket egészítette ki. Számoltam a cserépkályha meghittségével, melegével, és a mestergerenda izgalmas térbeli helyzetével is.

1

2

IMG_2900

további anyagok az esztergomi házakról

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s