210-06-01

Esztergom, Attila út 27.
1989, 2006

A vázlatterv szinten megrekedt munka 1989-es előzményekkel bír. Akkor a lakók kerestek meg helyreállítás, bővítés szándékával. A 2006-os megkereséskor a teleknek már új tulajdonosa volt. Az egykori épületet lebontották, az építési szándék üzleti megfontolások mentén fogalmazódott meg: három bérbe adható garzon három gépkocsi tárolóval.
Ez a munka is az izgalmasnak ígérkező kísérletek egyike. Abban az időpillanatban több ilyen is adódott.
Érdekelt, meddig feszíthető az építés volumene úgy, hogy az számomra még élhető, élvezhető tereket eredményezzen, a használat, a megjelenés ugyanakkor természetes legyen.
Alább egymás alá rendeltem a korábbi, 1989-es látványokat, az eredeti állapot fotóit és a 2006-ban készült vázlatokat.
A javasolt beépítés hagyományos telepítést, tömegformálást, léptéket céloz meg, miközben belekényszerül egyedi megoldásokba is: falszerű, a homlokzattal azonosan kezelt tolókapuk (a homlokzati nyílások tömör felülethez viszonyított helyi arányait tartva), szabadon formált homlokzat (követve a helyi, spontán homlokzatalakítást-alakulást) egyedi nyílászárók, „véletlenszerű” elhelyezéssel, méretekkel.
És itt megemlíthető az oly ritkán használt nyeregtető. Ez a hely számomra régről ismert. Belém ivódott a tetőzet alakzata. Itt nem lenne megmagyarázható más jellegű tömegformálás. De önmagában a nyeregtető nem elegendő. Meg kell erősíteni olyan részlettel, részletekkel, melyek hitelesítik a döntést. Ez esetben a párkány kialakítása az, ami egyedi karaktert biztosít.
A cserép síkjának egyetlen ívvel, holkerszerűen nekivakolt megoldás helyi jellegzetesség. Ma már nem találkozunk vele, talán egyetlen ház őrzi ezt az egyszerű, logikus csatlakozást tetősík és fal között.
Esetünkben lehet, hogy túl hangsúlyossá, sűrűvé vált a látvány. Az ablakok szokatlan felemelésével a megsokszorozódó metszetvonalak, az egymás mellett sorakozó, ismétlődő ívek telítik a képet.
Egy következő forduló talán ezt is rendezhetné…

ATTILA

1_2

1


 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s